Onaangekondigde fietsverlichtingactie in Coevorden

Als je in het donker fietst moet je verlichting voeren. Het risico om als fietser gewond te raken bij een ongeval bij schemer of in het donker is vele malen groter dan bij daglicht. De verlichting voor automobilisten wordt serieuzer genomen dan voor fietsers. Komen we een automobilist tegen die geen licht voert dan wordt er geseind. Een fietser zonder licht is helaas normaal in het straatbeeld.

De dagen worden korter, de winter komt er aan. Het is daarom extra opletten op veiligheid. Het is zaak op tevallen op de fiets, zorg dat je goed zichtbaar bent. Het aantal verkeersdoden en gewonden

in het verkeer stijgt weer in de ochtend naar school. Na de auto vallen op de fiets de meeste verkeersslachtoffers. Eén op de drie verkeersdoden is een fietser.

En de verkeersslachtoffers onder de fietsers dalen niet. Veel ongevallen gebeuren op wegen buiten de bebouwde kom. Vooral daar waar geen vrijliggende fietspaden

zijn en ook vaak de straatverlichting ontbreekt. Daarom is het voor de fietser van groot belang om op te vallen en goede verlichting te voeren. Ook de reflectie aan de fiets mag niet ontbreken. En de fietser zelf dient ook goed op te vallen, door geen donkere kleding te dragen. Liefst licht opvallende kleding.

Zo zijn op alle 25 basisscholen in de gemeente Coevorden fietsenkeuringen gehouden. Zo bleek dat 25% van de gekeurde fietsen geen goed werkende voorlamp of achterlamp hadden.

Maar ook voor de fietsers van het voortgezet onderwijs willen we de fietsverlichting onder de aandacht brengen. Veel van die kinderen komen van het buitengebied over de provinciale en landelijke wegen naar de school De Veste in Coevorden. Zij komen vanuit de richting Dalen, De Krim, Schoonebeek,Veenoord/Nieuw Amsterdan en natuurlijk vanuit Coevorden zelf. Kinderen fietsen vaak in groepjes en vaak zie je dat het merendeel geen verlichting voert.Vrijwilligers van VVN hebben op donderdag 30 november bij de poorten van De Nieuwe Veste in Coevorden een onaangekondigde verlichtingactie onder de scholieren gehouden van ca. 08.00 uur tot ca. 08.30 uur.

Fietsen van 410 scholieren was de verlichting in orde. Er waren scholieren bij die ondanks goede verlichting, op de fiets, deze niet aan hadden en daarmee toch in het donker fietsten. Zelfs op zeer donkere wegen. 110 leerlingen hadden de fietsverlichting niet in orde. Ook konden verscheidene fietsers niet gecontroleerd worden, doordat ze hard langs de VVN-ers fietsten. Ook werd aandacht gevraagd voor het gebruik van de telefoon op de fiets en de beide oordopjes in. Dat bleek ook wel want sommige fietsers hoorden niets, door harde muziek. Of men was druk doende met de telefoon.

De fietsers die de verlichting in orde hadden werden beloond met een pen met opschrift "Whatsappen in het verkeer LEVENSGEVAARLIJK". www.coevorden.vvn.nl.

Dit om de kinderen er op te attenderen, dat bellen, sms-en, muziek luisteren ect., in het verkeer gevaarlijk is en dat ze daardoor niet de aandacht op de weg houden. Uit onderzoek blijkt dat de risico's daardoor op een verkeersongeval sterk toeneemt. Dit heeft al tot verkeersslachtoffers geleid.

Met gisteren de controle in Oosterhesselen aan de Esdalcollege, komt dat neer op 509 fietsen die de verlichting in orde hadden en 138 die de verlichting niet in orde hadden. Enige aandacht voor de fietsverlichting lijkt dus wel gewenst.

 

Hieronder een filmpje van de actie:

https://www.youtube.com/watch?v=jY3MTKiwkLk&feature=em-share_video_user